Salata Boeuf (Olivie sau Olivier)

Este greu să ne imaginăm noaptea de Revelion fără salata Boeuf (Olivie sau Olivier) pe masa de sărbătoare. Această salată se asociază cu Anul Nou la fel de mult, precum mandarinele și gustul șampaniei.

Istoria salatei Boeuf

Denumirea sa salata a căpătato-o în cinstea lui Lucien Olivier, bucătarul-șef al restaurantului ”Hérmitage” - vestit în Moscova la începutul anilor 60 al secolului XIX.

Specialitatea lui Olivier era ”Salata din carne de vânat” cu un gust deosebit de rafinat, care a fost curând redenumită de către vizitatori după numele creatorului ”Olivie”.

Salata de Boeuf reteta originala

Toți reprezentanții elitei moscovite își doreau să guste această salată. Bucătarul păstra rețeta Olivie într-un mare secret și n-o divulga nimănui. După moartea creatorului mulți au încercat să descopere misterul salatei, dar au eșuat. Și doar peste mulți ani bucătarii au reușit să restabilească rețeta. Inițial salata Olivie se prepara din ingrediente neobișnuite pentru noi. Rețeta includea ieruncă, limbă de vită, icre roșii, carne de raci, capere, olive, cartofi, castraveți. În calitate de dressing se utiliza sosul provensal, care de asemenea a fost inventat de către Lucien Olivier.

Olivie(r) sau salata Boeuf reteta traditionala

În URSS rețeta salatei îndrăgite se modifica mereu, ingredientele fiind substituite de altele, mai accesibile și mai ieftine. Salata Olivie sovietică clasică se preparara din astfel de produse: cartofi și morcovi fierți, parizer sau carne fiartă, ouă fierte, castraveți murați sau marinați, mazără verde conservată, maioneză sau smântână, mărari.

De-a lungul istoriei sale Olivie a căpătat popularitate în multe țări ale lumii, unde este numită și ”Salată rusească” sau ”Salata husarilor”. În Spania e Ensalada rusa, în Bulgaria – Russka salata, în Franța – Salade russe, în Olanda – Huzarensalade. În Rusia Olivie este cunoscut și ca ”Salat Stolichny”.

Rețeta Olivie

Reteta salata de Boeuf

Salata de boeuf reteta

Deși există multe variante pentru Olivie, gospodinele se conduc tradițional după rețeta sovietică. Salata Olivie este o salată hipercalorică, ”de iarnă”, cu carne. Este imposibil să includem în ea pește sau fructe de mare. Drept detaliu special poate servi un măr verde sau ciupercile conservate. O puteți decora cu pătrunjel.

Toate ingredientele urmează să fie tăiate cubulețe mici și identice, de dimensiunea unui bob de mazăre. Legumele și ouăle, imediat după ce au fost fierte, se vor pune în apă rece, ceea ce va asigura o consistență fărâmicioasă. Produsele fără sare și sos își păstrează prospețimea un timp mult mai lung, decât salata condimentată și asezonată cu dressing (chiar și la frigider). Pentru ca Olivie să-și păstreze gustul și prospețimea, adăugați sosul și condimentele nemijlocit înainte de a fi servită.

Ingridiente pentru salata Boeful

Înapoi la pagina «Articole»

Adaugă comentariu

Comentarii

  • Nu există comentarii încă. Fii tu primul.

Danielle Cafe mimi winery Nivalli Detox Delivery Acasa la mama Punct Technology
  • Danielle Cafe
  • mimi winery
  • Nivalli
  • Detox Delivery
  • Acasa la mama
  • Punct Technology