Tort "Poveste"

Tort "Poveste"

Autor :

Ingrediente

Ouă 4 buc.
Zahăr 120+100+185 g
Făină de grâu 120 g
Apă 115 ml
Brandy 2 linguri
Gălbenuș de ou 2 buc.
Lapte 125 ml
Unt 200 g
Cacao 1 lingurițe
Coloranti alimentari roz si verde 1 g

Descriere

Cred că majoritatea din noi au gustat măcar o dată acest tort. Şi mai cred că place aproape tuturor. Mai exact,plăcea, cel din varianta copilăriei noastre. Am descoperit recent reţeta în culegerea "Выпечка по ГОСТу" de Irina Ceadeeva. L-am făcut şi am retrăit acele momente frumoase cînd tata ne aducea acest tort. Vă recomand să-l încercaţi.

Etapele de gătit

pas 1. Vă recomand să coaceţi blatul cu o seară înainte de ziua cînd veţi servi tortul sau cel puţin cu 8 ore înainte. Pentru început se bat albuşurile spumă tare(cînd întorceţi castronul cu fundul în sus ,să nu se scurgă) împreună cu 40 gr de zahăr.

step1

pas 2. Gălbenuşurile se bat bine cu 80 gr de zahăr pînă acesta se topeşte.

step2

pas 3. Cu o spatulă sau o lingură de lemn,mişcînd de jos în sus cu atenţie,amestecaţi ambele compoziţii. Nu exageraţi.

step3

pas 4. Cerneţi făina şi amestecaţi încă o dată.

step4

pas 5. Trebuie să obţineţi o compoziţie ce scoate bule de aer,avînd un sunet specific.

step5

pas 6. Se unge o tavă de chec cu unt şi se toarnă compoziţia.Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 25-30 minute. (eu am aşternut fundul formei cu hîrtie de copt...pentru siguranţă)

step6

pas 7. Se lasă să se răcorească în formă vreo 5 minute.

step7

pas 8. Se răstoarnă apoi pe un reşou sau dacă nu aveţi,faceţi un pat din prosoape(ca să nu transpire) şi-l lăsaţi măcar 8 ore să se răcorească.

step8

pas 9. Pentru pregătirea siropului,se pune la foc încet apa cu 100 gr zahar,mestecîndu-se pînă se topeşte. Cînd s-a răcorit,se adaugă o lingura de brandy.

step9

pas 10. Pentru pregătirea cremei se amestecă gălbenuşurile cu laptele fiert(de temperatura camerei).Masurati laptele fiert deja!!!

step10

pas 11. Se adaugă zahărul(185 gr) şi se amestecă pînă acesta se topeşte.

step11

pas 12. Se strecoară şi se pune apoi la foc mic,mestecînd ca să nu se facă cocoloaşe pînă începe a se îndesi. Trebuie să aibă culoarea şi consistenţa laptelui condensat.Se ia de pe foc şi se pune într-un vas cu apă rece.La mine culoarea e mai galbenă pentru că am folosit ouă de la ţară.Se acoperă cu folie alimentară ca să nu se acopere cu peliţă şi se lasă să se răcească pînă la temperatura camerei.

step12

pas 13. Untul moale se mixează puţin,apoi se adaugă cîte o lingură din crema Charlotte,mixînd în continuare.

step13

pas 14. Pînă se omogenizeză bine.În final se adaugă şi lingura de brandy.

step14

pas 15. Colorăm cîte o lingură de cremă în roz şi în verde.

step15

pas 16. Restul cremei se împarte în două vase şi în unul se adaugă linguriţa de cacao.

step16

pas 17. Se taie colţurile de sus ale blatului(ca să corespundă etalonului).

step17

pas 18. Apoi se taie în trei pe orizontală.

step18

pas 19. Se însiropează prima parte şi se acoperă cu jumătate din crema fără cacao.

step19

pas 20. Urmează a doua parte însiropată şi acoperită cu cremă.Partea de deasupra se însiropează doar.

step20

pas 21. Se lasă 2 linguri pentru ornare şi se îmbracă tot tortul în crema cu cacao.

step21

pas 22. Marginile tăiate ale tortului se dau în cuptor pînă se rumenesc,apoi se mărunţesc în blender.

step22

pas 23. Se presară "fărîmiturile" peste tort. P.S. Mi-a luat mult timp şi se pierde multă cremă pentru ornare,aşa că data viitoare o să mă opresc la această etapă,acoperind tortul cu toată crema. Pentru decor se poate folosi altceva...

step23

pas 24. Facem "rîndurile" de cremă cu un poş(cam curbe ale mele:))

step24

pas 25. Urmează floricelele şi frunzuliţele(caraghioase şi ele):)) ,Dar asta nu a scăzut din gustul divin al tortului. Se dă tortul la rece pentru minimum 4 ore. DSCF0170

step25

pas 26. Şi o secţiune... Pot să recunosc că dacă nu erau pozele,ai mei cu greu credeau că l-am făcut eu ...Deci...vă doresc spor la treabă...

step26
Înapoi la pagina «Reţete»

Adaugă comentariu

Comentarii

  • Irina
    0
    Profil
    1

    Buna ziua as avea o intrebare în ingrediente scrie 4 ouă si 2 gălbenușuri

    Întrebarea ar fii din alea 4 ouă se foloseste la chec si cele 2 gălbenușuri la crema ca nu inteleg cand pregătim compoziția pt chec 4 albusuri si 4 gălbenușuri merg la chec si alte 2 gălbenușuri merg la crema sau la chec merg doar 2galbenusuri si restul 2la crema

    Adăugat: 14.12.2018 12:37
    Răspuns

Reţete similare

Bomboane Raffaello
Bomboane Raffaello

Top desert pentru gustul desăvârșit al compoziției de nucă de cocos, migdale sau alune! Deși sunt adevărate ''bombe...

mai mult...
Toate reţetele
Danielle Cafe mimi winery Nivalli Detox Delivery Acasa la mama Punct Technology
  • Danielle Cafe
  • mimi winery
  • Nivalli
  • Detox Delivery
  • Acasa la mama
  • Punct Technology