Ingrediente
Descriere
Un tort care nu-l va lăsa indiferent pe nimeni, atît prin gust, cît şi prin aspect...Chiar dacă îţi ia un pic de timp ca să-l faci, efortul se merită...
Etapele de gătit
pas 1. Pregătim blatul întîi (eu l-am copt seara şi aranjarea tortului a urmat a doua zi). Se separă albuşurile de gălbenuş. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul.
pas 2. Se adaugă treptat galbenușurile, amestecate cu uleiul. Se omogenizează.
pas 3. Separat se amestecă ingredientele uscate (făina proaspăt cernută, praful de copt şi cacao). Se încorporează apoi în amestecul lichid, se omogenizează.
pas 4. Se toarnă amestecul în tava al cărei fund e acoperit cu hîrtie de copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade 30 minute (faceţi testul cu scobitoarea). P.S. Ingredientele sînt pentru o tavă cu diametrul de 26 cm.Dacă aveţi tava mai mică, coaceţi două blaturi.
pas 5. Blatul se lasă să se răcească minimum 8 ore. Se taie în două pe orizontală.
pas 6. Cu ajutorul unei farfurii se taie primul cerc, începînd din exterior.
pas 7. Urmează al doilea cerc,cu ajutorul unui bol mai mic. Apoi al treilea (eu am folosit un păhar).
pas 8. Obţinem mai multe cercuri.
pas 9. Tapetăm pereţii unei tăvi cu pereţii detaşabili cu folie alimentară. Apoi așezăm două cercuri după cum vedeţi în imagine.
pas 10. Gelatina se pune la înmuiat în jumătate de păhar de apă fiartă rece pentru vreo 30 minute. Apoi se pune pe aburi pînă se dizolvă complet. Aveţi grijă să nu fiarbă căci îşi pierde proprietăţile de închegare. Frişca se bate spumă cu zahărul pudră vanilat. Se adaugă în jet gelatina răcorită (nu trebuie să fie fierbinte, dar nici foarte rece), amestecînd mereu pînă se omogenizează.
pas 11. Revenim la tavă. Urmează acum o procedură ce trebuie făcută destul de repede,pînă se întăreşte crema. Spaţiile rămase libere se umplu cu cremă. Puteți folosi un cornet pentru patiserie ca sa turnati crema mai cu acuratețe. P.S. Dacă crema de frișcă v-a reusit si este destul de fermă, puteți să nu folosiți gelatina.
pas 12. Spaţiile cremoase se acoperă cu alte cercuri mai mici, iar în spaţiile rămase libere (adică peste cercurile mari), se toarnă crema. Şi tot aşa pînă terminăm crema, dar şi cercurile. Se acoperă deasupra bine cu cremă şi se dă la rece pentru vreo 3 ore.
pas 13. Pregătim griliajul. Miezul de nucă se mărunţeşte un pic cu cuţitul. Zahărul se caramelizează într-o tigaie, apoi se adaugă nuca. Se amestecă cu atenţie. Se răstoarnă pe o foaie de hîrtie de copt să se răcească. Apoi se mărunţeşte în minitocător.
pas 14. Se scot apoi pereţii tăvii. Si folia alimentara. Untul la temperatura camerei se mixează bine cu vanilia şi zahărul pudră. Se îmbracă pereții tortului. Apoi se ornează cu griliaj. P:S.Violetă din poza principală e o floare vie din glastră, a cărei tulpiniţă am învelit-o în folie alimentară şi am pus-o pe tort înainte de a-l servi.
pas 15. La tăiere arată aşa...Frumos! Şi gustos!
pas 16. Şi încă o secţiune...pentru o poftă şi mai mare, care să vă trezească dorinţa de a-l pregăti...
Adaugă comentariu
Comentarii
Reţete similare
Tarta cu gutuie si crema fiarta
Delicios
mai mult...Brioşe de post cu mere
În casa noastră, brioşele rămîn a fi cele mai apreciate pentru ceaiul de dimineaţă, dar şi pentru o gustare în t...
mai mult...Chec cu stafide
Un chec cu stafide foarte ușor, aerat și aromat, perfect pentru a fi servit cu ceai. Este deosebi de delicios cât imediat d...
mai mult...
Nu există comentarii încă. Fii tu primul.