Ingrediente
Descriere
Este un bors indragit de moldoveni, rusi, ucraineni cu multe legume, iar culoarea rosie fiind data de sfecla rosie.
Gustos atit cu carne cit si fara, foarte bogat in vitamine, delicios servit cu smantina si ardei iute.
Etapele de gătit
pas 1. Spalam bine in apa rece carnea care poate fi carne de porc sau vita deasemenea perfect pentru acest bors rosu sunt costite proaspate de porc. Proportionam carnea dupa plac sau dupa numarul de persoane care vor servi si punem la foc intr-o cratita incapatoare (asa ca sa ne incapa toate legumele). Lasam cratita cu carnea fara capac la foc mare doar pina se ridica spuma deasupra si o adunam usurel (daca nu ati reusit puteti schimba apa sau strecura). Lasati la foc mediu spre mic sa fiarba, acum adaugati sare si frunza de dafin.
pas 2. Intre timp v-a ocupati de legume, radacinoase (vedeti in poza, ce am folosit eu ,voi adaugati ce aveti si ce va place).
pas 3. Curatati ceapa, morcovii, cartofii, pastarnacul, sfecla rosie (folosesc 2 sfecle, mici bunica mereu zicea ca daca sunt mai mici sunt de o culoare mai intensa), splalati si taiati julien cit mai finut asa am facut eu, mai puteti da prin razatoare daca nu dispuneti de timp. Dupa ce ati taiat ceapa marunt, morcovul, sfecla rosie pregatiti o tigaie in care adaugati 2 -3 linguri de ulei vegetal, cind se incinge adaugati ceapa amestecind usurel 1-2 min apoi urmeaza morcovii, pastarnacul si sfecla rosie, aici adaugati si otetul, pentru asi pastra culoarea rosie frumoasa, tot aici adaugati la dorinta 1-2 rosii decojite (optional) si tocate marunt (decojiti in apa fierbinte taiati usurel coaja acesteia) Lasati citeva minute tava la foc mic, daca vedeti ca pare uscat din cauza ca legumele absorb uleiul adaugati putina apa fiarta. Verificati carnea daca e fiarta si adaugati cartofii taiati cuburi, urmeaza varza, ardeiul taiat si el julien, tulpinele de telina (la dorinta) iar cind aproape sunt fierte adaugati sfecla rosie si toata compozitia din tigaie. Adaugati sare dupa gust, lasati sa fiarba citeva min. Daca e necesar adaugati apa fiarta sau bors acru umplut asa cum fac mamicile si bunicile noastre. Daca nu aveti adaugati bors praf sau suc de lamaie, leustean uscat. Dupa ce ati gustat legumele si ati vazut ca sunt fierte si potrivit dupa gust de sare si acru, opriti focul si presurati patrunjel proaspat tocat, acoperind cu capacul cratitei pina se racoreste un pic si se poate servi.
pas 4. Se serveste cald cu o lingurita, doua de smantina (sau cu un ardei proaspat iute asa le place parintilor nostria). Sa aveti spor si pofta!
Adaugă comentariu
Comentarii
Reţete similare
Shurpa - ciorbă uzbecă de miel
Gustată o dată, devine măncarea preferată...
mai mult...Supă-cremă de mazăre (de post)
O supă ușor de pregătit și delicioasă.
mai mult...Supă cremă de dovleac
O supă cremă de dovleac foarte delicioasă și usoară în preparare
mai mult...
Nu există comentarii încă. Fii tu primul.