Ingrediente
Descriere
Demult mi-am dorit să prepar o învârtită, dar mă îngrijora lucrul anevoios cu aluatul foarte subțire și fin. Cu receta asta însă totul a ieșit rapid și simplu. Învârtita s-a primit delicioasă și fină. Iar cel mai important – nici o celulă nervoasă nu a avut de suferit în urma lucrului cu aluatul :)
Etapele de gătit
pas 1. Pregătim aluatul. Amestecăm chefir, sare, zahăr și ulei. Introducem treptat făina cernută cu praf de copt. Adăugăm făină până nu obținem un aluat care nu se mai lipește de mâini. În același timp, aluatul trebuie să fie vaporos, elastic.
pas 2. Formăm un glob din aluat și lăsăm pentru 20 de minute sub prosop.
pas 3. Între timp tăiem merele în felii mici. Merele pot fi presărate cu zahăr vanilat sau scorțișoară.
pas 4. Supafața de lucru o presărăm bine cu făină.
pas 5. Începem să întindem aluatul. Pentru început utilizăm un sucitor presărat cu făină.
pas 6. Apoi îl întindem cu mâinile umezite în ulei. Pentru ca aluatul să fie elastic și să nu se rupă, lucrăm foarte lent și atent.
pas 7. Întindem aluatul maximal posibil.
pas 8. Lăsăm în margine o fâșie liberă de aluat și începem să aranjăm umplutura.
pas 9. Acoperim cu aluat și ungem cu ulei.
pas 10. În așa mod forăm o ruladă, ungând cu ulei după fiecare rotație.
pas 11. Arajăm învârtita pe o formă de copt unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Formăm o spirală. Deasupra ungem cu ulei. Dacă aveți impresia că e prea mult ulei în această recetă, stați fără griji – acest fapt nu se răsfrânge nici asupra gustului, nici asupra aromei, în schimb, oferă finețe suplimentară aluatului. Coacem 40 de minute la temperatura de 180 de grade.
pas 12. După 40 de minute.
pas 13. Important! Nu tăiați învârtita cât timp e fierbinte, căci se va fărâmița. Așteptați să se răcească puțin, după care o puteți felia. Poftă bună!
Adaugă comentariu
Comentarii
Reţete similare
Chec cu lapte condensat şi vişine
Îmi place acest chec pentru simplitate, gust şi textură.
mai mult...Mere coapte
Un desert uşor, ce poate fi servit în orice moment al zilei si al anului, chiar și în post.
mai mult...Biscuiți cu smântână
Este un biscuite simplu, dar extrem de gustos, pentru timpul de iarnă, aromat, de casă și fin…prin casă se simte aromă de v...
mai mult...
Nu există comentarii încă. Fii tu primul.